Douwstraweg 17 Drachten

Douwstraweg 17 Drachten

Een formeel hoofdvolume naar de straat toe gericht en een informeel en ‘open’ gewerkt volume naar het water toe zijn verstrengeld in elkaar. De ronde vorm van dak en pui verwijzen op een subtiele manier naar het stedebouwkundig plan met z’n ronde vormen, waarbij de afronding aan de waterzijde de vorm van de kavel volgt. Het formele volume is opgebouwd uit strakke en donkere stenen zodat het volume compact oogt en een zekere mate van rust uitstraalt. De primaire functie’s vertalen zich in de gevel als ‘uit-primende’ ogen , welke de voorbijgangers lijken te aanschouwen. De voorgevel heeft een strenge gevelindeling, terwijl de zijkanten en achterzijde ‘losser’ van opzet zijn.

 

Het informele volume bestaat uit natuurlijke materialen gerelateerd aan het water (hout en riet), terwijl het hoofd volume bestaat uit massieve en meer abstracte materialen (baksteen en keramische pan).

Vikna 20 Blauwe Stad

Een bijzondere woning van zwarte golfplaat waarbij de heipalen boven het maaiveld uit steken. De begane grondvloer is 1,5m hoger gelegd waardoor er een parkeerkuil onder de woning ontstaat en de woning lijkt te zweven boven het water.   Een betonnen onderbouw en een houtskelet kapconstructie. Aan de langszijden wordt de gevel afgewerkt met golfplaat en grote Velux damramen. De kopse kanten en de veranda zijn volledig van onbehandelde houten planken.   Gegevens:
  • Locatie: Vikna 20, De Blauwe Stad
  • Ontwerp: JagerJanssen architecten
  • Aannemer: Bouwbedrijf M. van der Sluis
  • Installateur: Abbring installaties

Baksteenwoning eelde

Een mooie woning waarbij ambacht en abstractie samengaan. De baksteen zijkanten vertellen het verhaal van het gesloopte huisje wat er stond, terwijl het middenstuk als een kubus er tussen gedrukt lijkt. Een ontwerp van JagerJanssen architecten uit Rotterdam.   Bijzonder detail is dat er een baksteen dak zal komen op de schuine kanten. Het middenstuk is van onderhoudsvrij Trespa wat verlijmd is aan de achterconstructie. Gegevens:
  • Locatie: Kosterijweg 20 te Eelde
  • Ontwerp: Jager Janssen architecten
  • Aannemer: Bouwbedrijf M. van der Sluis
  • Installateur: Abbring installaties

Bokslootweg Ravenswoud

De oude woning moest gesloopt worden. De nieuwbouw moest in dezelfde stijl als de gesloopte boerderij.